top of page

Deși sunt de rasă mongoloidă, japonezii se deosebesc fizic de chinezi si mongoli, prin asemănarea cu tipul rasial filipinez și malayez din zona Asiei de sud-est, de unde se pare că au venit strămoșii lor. 

Origini & istorie

Perioada Jomon (3000-300 î.Hr.)

Se folosea olăria „împletită”: împletituri din nuiele acoperite cu lut. Pe la 660 î.Hr., legendarul Jimmu Tenno („tenno” – împarat), nepotul zeiței soarelui, ar fi întemeiat „Imperiul soarelui-răsare”.

 

Perioada Yayoi (300 î.Hr. –300 d.Hr.)

Apare ceramica lucrată la roata olarului. Apar primele știri despre Japonia în izvoarele scrise chineze în sec. I d.Hr. Statul Yamato se întinde în insulele Honshu si Kyushu. Începe sistematizarea religiei Kami-no-Michi (calea zeilor), cunoscută mai târziu sub numele chinez cu același înțeles Sinto (sec. II-III d.Hr.). Aceasta este protoistoria , când nu se cunoaște scrierea dar apar știri scrise despre Japonia în izvoarele externe.

 

Perioada Kofun (300-552 d.Hr.)

Este perioada Tumulilor (morminte sub formă de movile mari) megalitici (asociați cu lespezi mari de piatră). Se pune capăt sacrificiilor umane pe la 300 d.Hr. Japonia cucerește sudul Coreei și începe pătrunderea culturii, scrierea si limbii chineze. La sfârșitul perioadei, budismul este acceptat ca una din religiile oficiale.

Perioada Suiko (552-710)

Numele ei vine de la împărteasa Suiko, în timpul căreia Budismul devine religia de stat. Limba chineză este limba oficială a documentelor emise de cancelaria imperială.

 

Perioada Nara (710-794) –sec.VIII

Își trage numele de la prima capitală stabilă a Japoniei, orașul Nara. În anul 712 apare cartea Kojiki (cronica veche) iar în 720 Nihongi, care cuprind mitologia șintoismului, inclusiv miturile obscene secrete.

Perioada Heian (794-1185) sec. IX-XII

De la începutul sec. IX datează prima formă de acomodare a șintoismului cu budismul mult superior lui, rezultatul fiind așa-numitul Ryobu-Shinto.

bottom of page